Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Életrajzi adatok
Teljes név Shakira Isabel Mebarak Ripoll
Becenév Shaki
Született 1977. február 2.(32 éves)
Pályafutás
Aktív évek 1991 - napjainkig

Shakira

Teljes neve: Shakira Isabel Mebarak Ripoll
Született: 1977. február 2.
Születési hely: Barranquilla, Kolumbia
Nemzetisége: kolumbiai
Magassága: 5'2'
Súlya: 106 lb
Apja: William Mebarak Chadid
Anyja: Nidia Ripoll Torrado
Fiútestvérei: Alberto, Edward, Moises, Tonino
Lánytestvérei: Ana, Lucy, Patricia, Robin
Jelenlegi kapcsolata: Antonio

de la Rua (2001. márciusától).Foglalkozása:

énekesnő, dalszövegíró,szinésznő

 

 


   Shakira Isabel Mebarak Ripoll a kolumbiai Barranquillában született 1977.február 2-án, a 8 testvére körül a legfiatalabb gyermekként. Apja, William Mebarak, libanoni származású amerikai, és kolumbiai anyja, Nidia Ripoll, egyaránt támogatták lányuk elképzelését, hogy énekesnő legyen.
   Shakira már gyermekkorában tudta, hogy zenész lesz és 8 éves korában már dalokat írt. A tehetséges gyermek 11 éves korában kezdett gitározni.
   Iskolás korában Shakira tehetsége bemutatkozott különböző tehetségkutatóversenyeken, amelyeket gitárjátékával meg is nyert. Sőt egyszer kiutasították az iskolai énekkarból is, mivel hangja erőteljesebben kihallatszott más énekkarosok hangja közül De minden helyi és nemzeti verengést kivétel nélkül Shakira nyert meg.
   13 éves korában Shakira lett a Sony által meghirdetett versenyen Kolumbia Legtehetségesebb új művésze, és jutalmul felvették Magia (Magic) c. új albumát. A lemezen 8 és 13 éves kora között írt dalait rögzítették.
   Az album jó fogadtatásra talált és a kolumbiaiak egyre inkább megismerték az új énekesnő zenéjét. A 16 éves Shakirát választották Kolumbia képviselőjéül a spanyolországi FOTI fesztiválra, de mivel a korhatárnál fiatalabb volt, nem vehetett részt rajta.
   Shakira következő albuma, a Peligro (Danger) ezután jelent meg, és jelentős sikert ért el. De a fiatal énekesnő nem hanyagolta el tanulmányait és leérettségizett.
   Shakira mindig is rockénekesnő szeretett volna lenni, annak ellenére, hogy a Sony a korszak jellemző tendenciái követve, popénekesnőt igyekezett faragni belőle. Shakira vágyait teljesítette be a harmadik albumán, és a sajátos, rock, pop és latin zenei hangzásvilágot ötvöző Pies Descalzos óriási sikert aratott.
   Az 1995-ben felvett Pies Descalzos sikerét nagyban köszönhette a latin-amerikai rádióállomásoknak, akik állandóan játszották a dalait, kezdve az "Estoy Aqui"-tól a "Donde Estas Corazon"-ig, és még sok más toplistás számig. A lemez 8 országban lett a toplisták első helyezettje, és 4 millió példányban kelt el.
   Az album világsikerét követően Shakira 2 éves nemzetközi turnéra indult. A népszerűségének köszönhetően Brazíliában kiadták a dalai portugál remixét.
   Mindeközben Shakira színészkedett is, szerepelt a kolumbiai El Oasis szappanoperában 1994-től 1997-ig, de valódi szenvedélye a zene maradt.
   1998-ban Shakira felvette negyedik albumát is, Donde Estan Los Ladrones? címmel, amelyet a kritikusok egyöntetűleg Shakira nagy áttörésének tekintettek, legalábbis a latin területeken. A lemez többszörös platinalemez lett az Amerikai Egyesült Államokban, Argentínában, Kolumbiában, Chilében, Közép-Amerikában, Mexikóban, és Spanyolországban.
   Az egyik legnevesebb producer, majd az énekesnő menedzsere, Emilio Estefan által szponzorált lemez tökéletes harmóniát teremt az elgondolkodtató szövegek és a rockos hangzás között, mindeközben megőrzi Shakira rajongók által kedvelt egyedi hangzását is.
   Hosszú, akkor még sötét haja és rockos stílusa miatt Alanis Morissette latin alter egójának nevezett énekesnő, Shakira, akinek a neve arabul azt jelenti, hogy "a bájos nő", mégsem Alanis stílusával fogta meg a közönségét, hanem nőies bájával.
   Shakirát címlaplánynak választotta a Time magazin, amikor "Era of the Rockera" címmel cikket közölt róla, sőt megjelent a Cosmopolitan címlapján is. Sőt mi több, Shakirát nevezte ki a kolumbiai kormány a jóakarat követének, valamint a World Music Awards őt jelölte az Év Legjobb Latin Női Előadójának.
   Mialatt felvette az MTV Unplugged albumát 2000 - ben - amelyet nem az MTV mutatott be elsőként, hanem az MTV Latin America - az énekesnő betört az angol popvilágba is.
   A CBS közvetítette Latin Grammy-díjkiosztón való szereplés 2000 szeptemberében (és a számos díj), valamint fülbemászó dala, a "Whenever, Wherever," hatására az amerikai közönség is felfigyelt rá. Shakira angol nyelvű debütálása, a Laundry Service 2001-ben jelent meg, és a Whenever, Wherever" c. dalnak és a videóklipjének (amelyben Shakira csábosan sétál és táncol a sivatagban és a vadonban), illetve az ezt követő "Underneath Your Clothes" c. számának köszönhetően, azonnal dupla platinalemez lett. A most már platinaszőke szépség jó úton halad a szupersztárság felé.