Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Shakira Isabel Mebarak Ripoll, (1977. február 2.) kolumbiai énekes-dalszerző, zenész, producer, táncos és filantróp, aki a 90-es évek közepétől az egyik legnagyobb alakja a pop-rock-latin zenének Latin-Amerikában. A 2000-es évektől pedig a világ egyik legsikeresebb előadóművésze. Anyanyelvén kívül folyékonyan beszél angolul, portugálul, olaszul és egy picit arabul is. 2001-ben megjelent első angol nyelvű lemeze, a Laundry Service az egész világon ismertté tette, melyből 13 millió példány talált gazdára világszerte. A BMI szerint Shakira a legtöbb lemezt eladó kolumbiai zenész, több mint 60 millió lemezzel. Számos zenei díjat nyert világszerte, többek között 8 Latin Grammy-t, 2 Grammy-t, 15 Billboard Music Award díjat, 4 MTV video Music Award díjat, egy People's Choice Award díjat és Golden Globe díjra is jelölték. Szintén ő az egyetlen dél-amerikai művész, aki első helyezéseket ért el az amerikai, ausztrál és angol listákon.

Shakira kapni fog egy csillagot a Hírességek Sétányán, ezzel ő lesz az első kolumbiai, akit ez a megtiszteltetés ér.

Fájl:ShakiraRipoll cropped 2.jpg Kezdetek

Shakira az egyetlen közös gyermeke Nidya del Carmen Ripoll Torrado és a libanoni származású William Mebarak Chadid-nek. Nyolc idősebb fél-testvére van– négy fiú (Alberto, Edward, Moises és Tonio) és négy lány (Ana, Lucy, Patricia és Robin)- az apja előző házasságából. 15 évesen kezdett el hastáncolni.

Shakira arabul "hálás"-t jelent. Ez a női alakja a Shakir névnek. Gyermekkorának nagy részét Barranquillában töltötte, Kolumbia északi részén. Shakira többek között a 140-es IQ-járól is ismert.[forrás?]

Első versét már 4 éves korában megírta La Rosa De Cristal (Kristályrózsa) címmel. Ahogy idősödött, egyre jobban izgatta az írás, míg a hetedik születésnapjára egy írógépet kért a szüleitől. A verseket, amelyeket írt, később dalba foglalta. Nyolc évesen, miután az egyik testvére meghalt motorbalesetben, Shakira megírta első dalát, a Tus Gafas Oscuras-t (Sötét szemüveged). A baleset után az apja éveken keresztül sötét szemüveget hordott, hogy eltakarja fájdalmát. Ez adta Shakirának az ihletet a dal megírásához.

Amikor 4 éves volt, az apja elvitte egy közel-keleti étterembe, ahol Shakira először hallotta a doumbek-et, azt a hagyományos dobot, amit az arabok tipikusan a hastáncos zenéhez használnak. Shakira elkezdett az asztalon táncolni, majd az egész étterem tapsviharban tört ki. Ekkor volt az a pillanat, amikor Shakira elhatározta, hogy előadó szeretne lenni.[forrás?] Imádott énekelni, de a tanára az iskolában nem engedte, hogy a katolikus kórusban énekeljen, mondván, hogy túl erős a hangja. Az iskolában csak a hastáncos lányként ismerték, hiszen minden pénteken az iskolában előadott egy hastánc számot. " Így fedeztem fel a szenvedélyt az élő fellépésekben" - mondja Shakira.[forrás?]

10 és 13 éves kora között számos rendezvényre meghívták fellépni így a szülővárosában elismertté vált.

 Díjak

A legfontosabb díjai:

  • 2000: Best Female Pop Vocal Performance - "Ojos Así"
  • 2002: Best Short Form Music Video - "Suerte"
  • 2006: Record Of The Year - "La Tortura"
  • 2006: Album Of The Year - Fijación Oral Vol. 1
  • 2006: Song Of The Year - "La Tortura"
  • 2006: Best Female Pop Vocal Album - Fijación Oral Vol. 1
  • 2006: Best Sound Engineering - Fijación Oral Vol.
  • Grammy jelölések: 5
  • Megnyert Grammy: 2

Érdekesség

  • Neve, Shakira arabul bájos nőt jelent, Shakira azonban úgy véli, jobban illik rá a név második jelentése: hálás. [1]