Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Madonna

Teljes neve: Madonna Louise Veronica Ciccone Ritchie
Született: 1958. augusztus 16.
Születési hely: Bay City, Michigan, USA
Foglalkozása: Énekesnő, dalszövegíró, producer, színésznő
Tanulmányai: University of Michigan
Lánya: Lourdes Maria Ciccone Leon (Apja - Carlos Leon)
Fia: Rocco Ritchie (Apja - Guy Ritchie)
Férje: Guy Ritchie (rendező)
Ex-férje: Sean Penn (színész)

 

 

 Kétségtelenül, ő a modern történelem egyik legismertebb nemzetközi sztárja. Madonna elképzelhetetlen mennyiségű összeget halmozott fel karrierje 20 éve alatt. Meghatározta a zenei toplistákat, sikereket aratott a filmvásznon, s valószínűleg ő a 20. század legnagyobb nyilvánosságot kapott sztárja. Egy valódi popbálvány.
   Madonna Louise Veronica Ciccone, az Anyagias Lány 1958. augusztus 16-án Bay City-ben, Michiganben született. A 8 testvér közül ő volt a legidősebb, rákbeteg anyját 6 éves korában vesztette el, s apjára maradt a nyolc gyerek felnevelése.
   Madonna tehetsége már gyermekkorában feltűnt, s ez késztette az iskolai show-kban való szereplésre, zongora- és balettórákra járásra.
   A University of Michiganre járt tánckurzusra, de két év után tanulmányait félretéve New York City-be költözött és el kezdte megvalósítani az álmát, hogy sztár legyen.
   Mivel alig volt pénze, Madonna számos különböző kisfizetségű munkát vállalt, mint pl. a Dunkin Donuts-ban volt pénztáros Times Square-en. Csatlakozott az Alvin Ailey tánctársulathoz, ahol bár sok tapasztalatot szerzett, csak egy volt a többi táncos között. Madonna viszont híres akart lenni, s nem ez volt a sztársághoz vezető út.
   Nagyobb érdeklődést mutatott a zene felé, s ezért Madonna belépett akkori barátjának a bandájába, s így lehetősége nyílt háttérénekesnőként és táncosként dolgozni egy ismert diszkósztár mellett. Nagy érzéket mutatott a popzene iránt, és el kezdett dalokat írni, majd előadta őket helyi dance klubokban. A közönség lassan felfigyelt Madonnára, az önbizalommal teli és vad énekesnőre.
   DJ Mark Kamins lejátszotta Madonna "Everybody" c. dalának demoját, ami népszerű diszkóslágerré vált. Kamins hozta össze Madonnát a Warner Bothers-szel 1982-ben. Azonnal lemezfelvételt ajánlottak neki és az énekesnő karrierje elindult.
   1983-ban megjelent Madonna debütáló albuma és a "Holiday" c. szám az amerikai Top 20 lista élére került. Az album nem aratott olyan hatalmas sikert a rádiók Top 40 listáján, annak ellenére, hogy a diszkókban állandóan forgatták. Az olyan számokhoz, mint a "Lucky Star" és a "Borderline" klipek készültek, amelyek ha mást nem is, de legalább Madonna első fazonját bemutatták, amely a "80-as évek popkultúráját tükrözte.
   Debütáló albuma még mindig a listákon volt, amikor Madonna már második albumát jelentette meg 1984-ben, Like A Virgin címmel. Az album, csakúgy mint a címadó dal, azonnal a toplisták élére kerültek.
   Megdöntve a zenei csúcsokat, 1985-ben Madonna más irányban, színésznőként is megpróbált karriert befutni. Menedzsere, Freddie DeMann, aki a másik popbálványt, Michael Jacksont is menedzselte a Thriller kiadásakor, tárgyalt néhány filmszerepről Madonna számára. Végül Madonna éjszakai bárénekesnőt alakított a Vision Quest c. filmben, s főszerepet kapott a Kétségbeesve keresem Susant c. filmben. A Vision Quest soundtracken hallható dala sláger lett, mintahogy a Kétségbeesve keresem Susant soundtrack is.
   Ezután Madonna megpróbálkozott a színházzal is, játszott a Goose és Tom-Tomban, ahol megismerkedett a színész Sean Penn-nel. A pár összeházasodott, együtt játszott a felejthető Sanghaji meglepetés c. filmben és elvált négy évnyi pokol után.
   Viszont ekkora Madonna igazi sztár lett és megalkotta "fiújáték" imidzsét. Még több botrányt okozott 1986-os a "Papa Don't Preach" c. dalával, amely olyan nőkről szól, akik házasságon kívül esnek teherbe.
   Az 1989-es "Like A Prayer" c. számában pedig égő kereszteket láthatunk a háttérben és Madonnát hálóingben, egy afro-amerikai erotikus szentet csókolva. A Vatikán betiltotta a videót, a Pepsi pedig visszavonta Madonnával kötött a szerződését. Ennek ellenére, a Like a Prayer album a Top 20 listán landolt.
   1990-ben Madonna szerepelt a Dick Tracy c. filmben Warren Beatty-vel (akivel abban az időben randevúzgatott), kiadta a film zenéjét, valamint olyan bombasikereket, mint a "Vogue", "Rescue Me" vagy a "Justify My Love", amely megint csak nagy botrányt kavart és betiltották az MTV-n.
   A "90-es évek elején Madonna botrányos projektekkel állt elő, mint a dokumentarista Truth of Dare, a Blonde Ambition Tour háttéreseményeinek filmje; a huszadrangú Sex c. könyvecske; az Erotica zenei album; és fellépései az AIDS-járványt illetően.
   1992-ben Madonna vállalkozni kezdett és menedzserével megalapította a Maverick lemezkiadót, amely 60 millió dolláros befektetés volt, illetve a Time Warnerrel folytatott 7 éves ügylet eredménye.
   Eltávolodva botrányos korszakától, Madonna puhább, inkább R&B hangzású albumot adott ki Bedtime Stories címmel, duettet énekelve Babyface-szel a Take A Bow c. számban. Visszatért a filmezéshez is, szerepelt a A League of Their Own, Four Rooms, valamint a Blue in the Face c. filmekben.
   1996-ban megkapta az Evita c. musical filmváltozatának főszerepét, amelyben nyújtott emlékezetes alakításáért nemcsak megkapta a Legjobb musical vagy vígjátéki színésznőnek járó Golden Globe -díjat, hanem új megvilágításba helyezte Eva Peron alakját. Ugyanabban az évben, Madonna életének új szakaszába lépett - anya lett. Kislányát Lourdes Maria Ciccone Leonnak hívják.
   A zene világába Madonna 1998-ban tért vissza a meditatív elektronikus hangzásvilágú Ray of Light c. albummal. Producerének William Orbitnak a segítségével, a Ray of Light hatalmas sikert aratott a "Frozen" illetve a címadó dal által, amelyek egy nyugodtabb, spirituálisabb Madonnát mutattak a világnak.
   Nemrég Madonnát a Austin Powers 2. Soundtrackjén hallhattuk a "Beautiful Stranger" c. dallal; majd a "60-as évek slágerének, az American Pie remixváltozatában (ami szintén vihart kavart); illetve a lehangoló "A második legjobb dolog" c. film főszerepében, akkori barátjával Rupert Everett-tel és Benjamin Bratt-tel.
   Új dala a "Music", s az azonos című album is sikeres volt, megszületett második gyereke férjétől, Guy Ritchie rendezőtől, tehát mondhatjuk, hogy Madonna mindent elért.
   Az elegáns Material Girl-től kezdve, a csúcsos hegyű melltartót és tuxedot hordó díván keresztül, a szex-őrült nőig, s végül a Zen-hívő és jógázó anyáig nyúló karrier valószínűleg még nem ért véget, s Madonna még előrukkol számos új imidzzsel.